Dziś coś bardzo bardzo słodkiego, idealnie nadającego się do dobrej (mało słodkiej) kawy. Jest to ciasto, które z powodzeniem może pełnić rolę tortu, prezentuje się wybornie i jeszcze lepiej smakuje :-) Przepis na szalenie czekoladowy biszkopt pochodzi z Moich Wypieków a reszta to już całkowita improwizacja i kwestia wyobraźni i kreatywności :-)
Potrzebne składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm:
200 ml gorącej wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
60 g kakao
200 g cukru białego
50 g cukru brązowego
szczypta soli
90 g masła
2 jaja
150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietanki kremówki 30 %
100 ml mleka
400 g serka mascarpone
mleko skondensowane, gotowane w puszce lub masa krówkowa/kajmakowa
opakowanie mrożonych wiśni
Sposób przygotowania:
biszkopt:
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady pokrusz, dodaj kakao, zalej gorącą wodą, mieszaj aż powstanie gładka masa, odstaw do przestygnięcia,
- w garnuszku roztop masło, dodaj cukier biały i brązowy, sól i ucieraj mikserem przez około 4 minuty, następnie dodaj jajka i ucieraj kolejne 5 minut aż masa się napowietrzy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i dodaj przygotowaną wcześniej masę, roztopioną czekoladę z kakao, śmietankę i mleko, miksuj jeszcze przez 2 minuty,
- piekarnik rozgrzej do 180 stopni, masę przelej do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, piecz przez około 40 minut. W upieczone ciasto wbij wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha tzn. że ciasto jest upieczone,
- upieczony blat musi całkowicie wystygnąć, najlepiej przez noc,
- ostudzone ciasto przetnij w poprzek tak aby powstały 2 blaty.
masa:
- serek mascarpone utrzyj na gładką masą z 150 ml śmietanki kremówki i z 4 łyżkami masy krówkowej.
polewa czekoladowa:
- tabliczkę czekolady mlecznej, resztkę czekolady gorzkiej i 100 ml śmietanki kremówki podgrzej w garnuszku aż powstanie gładka masa czekoladowa.
złożenie ciasta:
- 1 część biszkoptu posmaruj równo połową przygotowanej masy, na kremie ułóż rozmrożone i odcedzone wiśnie, na wiśniach rozsmaruj 3/4 pozostałej masy, nałóż drugą część biszkoptu. Brzegi złożonego ciasta również obsmaruj pozostałą masą,
- wierzch posmaruj polewą czekoladową i poukładaj na niej wiśnie (ja dodatkowo użyłam też cukrowych serduszek do dekoracji ciast).
Smacznego :-)
Czy torcik musi stać w lodówce? Jak lepiej go zrobić - przełożyć kremem dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc w lodówce, czy tego samego dnia po przełożeniu można już jeść? Muszę to jakoś logistycznie rozplanować :)
OdpowiedzUsuń