piątek, 7 grudnia 2012

Tarta z żurawinami i z serkiem mascarpone

Na koniec tygodnia mam dla Was do wypróbowania przepis na bardzo prostą acz całkiem efektowną tartę z żurawinami i z serkiem mascarpone. Jest bardzo delikatna, słodycz serka przełamana jest kwaskowatością urodziwej żurawiny. Jeśli się Wam spodoba myślę, że z powodzeniem można ją umieścić wśród słodyczy na świątecznym stole. Po spróbowaniu tych babeczek stwierdziłam, że połączenie kremowego serka z żurawiną w słodkim wypieku jest tak udane, że na pewno równie atrakcyjnie wypadnie pod postacią kruchej tarty i się nie myliłam :-)




Składniki potrzebne na tartę w formie o średnicy 26 cm:

6 jajek
2 szklanki mąki + 2 łyżki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
200 g żurawin


Sposób przygotowania:

Ciasto: do dużej miski wbijamy jedno całe jajko i 3 żółtka, dodajemy masło pokrojone w kostkę, ugniatamy jajka z masłem tak aby się wymieszały i połączyły. Następnie dodajemy cukier waniliowy i pół szklanki zwykłego i około 130 g (1 szklanka) mąki, ciasto ugniatamy zdecydowanym ruchem, jeśli wciąż jest lepkie dosypujemy stopniowo kolejne 130 g mąki i dalej ugniatamy, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ważne jest żeby nie przesadzić z mąką, zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie bardzo twarde po upieczeniu.

Kulka ciasta, które przygotowałaś/eś starczy Ci na dwa spody do tarty, dlatego możesz przedzielić ciasto na pół i jedną z połówek włożyć do foliowego woreczka i zamrozić - gdy znów będziesz mieć ochotę na tartę, rozmrozisz ciasto, przygotujesz ulubione nadzienie i tarta gotowa.

Tymczasem drugą połowę ciasta również włóż do woreczka foliowego i do zamrażarki, ale tylko na 0,5 h. Przygotuj formę do tarty (szklaną lub metalową), wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto po wyjęciu z zamrażarki rozwałkuj, tak aby uzyskało kształt okręgu, wyłóż nim formę, ciasto dopasuj dokładnie do formy, a boki, które będą wystawały obetnij lub oberwij. Podziurkuj ciasto widelcem w kilku miejscach.

Masa: Żurawinę wrzuć do garnuszka, dodaj pół szklanki cukru i zagotuj aż żurawina zacznie pękać, około 10 minut, następnie wystudź. Mascarpone wymieszaj na gładką masę z cukrem pudrem, 2 łyżkami mąki pszennej, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia i 2 jajkami, dodaj przestudzoną żurawinę i wmieszaj w masę.

Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód i rozprowadź równomiernie. Na wierzchu możesz poukładać jeszcze kilka surowych żurawin. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz przez około 35 minut, masa musi się porządnie ściąć.

Smacznego! :-)








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)