poniedziałek, 28 stycznia 2013

Babeczki cukiniowe - przekąska na każdą porę dnia

Ostatnio często dopada mnie głód, dlatego zawsze staram się mieć pod ręką jakąś zdrową przekąskę, żeby między większymi posiłkami wrzucić coś szybciutko na ruszt. O cukinię w sklepie nie trudno przez cały rok, a gdyby komuś nie podpasowała można ją zastąpić innym dowolnym specyfikiem np. suszonymi pomidorami. Pomysł na babeczki znalazłam u Sophie Dahl, wprowadziłam pewne modyfikacje i tak oto prezentuję dziś Wam na dobry i zdrowy początek tygodnia :-)


Składniki potrzebne na około 12 babeczek:

1 mała cukinia lub połowa dużej utarta na tarce na grubych oczkach
garść parmezanu lub innego ulubionego sera
150 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
2/3 szklanki mleka 
1/3 szklanki oliwy
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
sowita szczypta tymianku świeżego posiekanego lub suszonego


Sposób przygotowania: 
  • do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tymianek,
  • dodaj jajka, mleko, oliwę i wymieszaj tak aby suche składniki się zamoczyły (ciasto powinno być grudkowate),
  • dodaj cukinię i ser i wmieszaj w ciasto,
  • nakładaj ciasto do 2/3 wysokości foremki na muffinki,
  • piecz około 25 min w 190 stopniach aż wierzch babeczek się ładnie zarumieni,
  • najlepiej smakują po całkowitym wystygnięciu.
Smacznego! :-)







2 komentarze:

  1. Zdrowa przekąska to jest to!
    Dzisiaj widziałam cukinie z ...Peru.
    Smacznego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. U la la cukinia z Peru jeszcze takiej nie widziałam :-) I Nawzajem smacznego dnia !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)