Ostatnio często dopada mnie głód, dlatego zawsze staram się mieć pod ręką jakąś zdrową przekąskę, żeby między większymi posiłkami wrzucić coś szybciutko na ruszt. O cukinię w sklepie nie trudno przez cały rok, a gdyby komuś nie podpasowała można ją zastąpić innym dowolnym specyfikiem np. suszonymi pomidorami. Pomysł na babeczki znalazłam u Sophie Dahl, wprowadziłam pewne modyfikacje i tak oto prezentuję dziś Wam na dobry i zdrowy początek tygodnia :-)
Składniki potrzebne na około 12 babeczek:
1 mała cukinia lub połowa dużej utarta na tarce na grubych oczkach
garść parmezanu lub innego ulubionego sera
150 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
2/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oliwy
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
sowita szczypta tymianku świeżego posiekanego lub suszonego
Sposób przygotowania:
- do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tymianek,
- dodaj jajka, mleko, oliwę i wymieszaj tak aby suche składniki się zamoczyły (ciasto powinno być grudkowate),
- dodaj cukinię i ser i wmieszaj w ciasto,
- nakładaj ciasto do 2/3 wysokości foremki na muffinki,
- piecz około 25 min w 190 stopniach aż wierzch babeczek się ładnie zarumieni,
- najlepiej smakują po całkowitym wystygnięciu.
Smacznego! :-)
Zdrowa przekąska to jest to!
OdpowiedzUsuńDzisiaj widziałam cukinie z ...Peru.
Smacznego dnia!
U la la cukinia z Peru jeszcze takiej nie widziałam :-) I Nawzajem smacznego dnia !
OdpowiedzUsuń