czwartek, 31 stycznia 2013

Sernik Toffi&Amaretto - Pyszny i Efektowny

W taki ponury dzień jak dziś trochę słodkości każdemu poprawi humor. Proponuję sernikową wariację z dodatkiem toffi i pysznych, kruchych ciasteczek amaretto. Pyszny, słodki rarytas w sam raz do dobrej kawy, zróbcie już dziś albo przygotujcie na zbliżający się weekend. Nie tyle wybornie smakuje, tak samo się prezentuje :-) Przygotowując ten sernik na pewno zrobicie wrażenie na każdym biesiadniku, który skosztuje choć kawałeczek :-) Ten przepis bazuje na mojej recepturze na klasyczny sernik, wprowadziłam tu jednak pewne zmiany proporcji i dodatków.


Składniki na sernik w tortownicy o średnicy 26 cm:

spód

250 g herbatników zwykłych
10 ciasteczek amaretto
łyżka kakao gorzkiego
100 g masła  

masa twarogowa

700 g twarogu 3x przemielonego, może być z wiaderka 
6 jajek
150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
1 budyń o smaku krówkowym
sok z połowy cytryny
szczypta soli
1 cukier waniliowy
szczypta proszku do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
garść pokruszonych ciasteczek amaretto
2 łyżki masy karmelowej/kajmakowej/ugotowanego mleka skondensowanego (można kupić już ugotowane)

wierzch sernika

około 300 g masy karmelowej/kajmakowej/ugotowanego mleka skondensowanego
łyżka masła
około 30 pokruszonych ciasteczek amaretto (można mniej albo więcej wedle uznania)

dodatkowo

 odrobina masła do posmarowania tortownicy
bułka tarta do obsypania tortownicy


Sposób przygotowania:
  • Spód: herbatniki i ciasteczka amaretto wrzuć do robota kuchennego i zblenduj na proszek, dodaj łyżkę kakao i masło pocięte na małe kosteczki i blenduj aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wyłóż masą herbatnikową.
  • Masa twarogowa: Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym zmiksuj na gładką, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując. Białka wbijaj do osobnej miski bo zaraz będą potrzebne. Do powstałej masy zacznij dodawać twaróg, pomału, po jednej łyżce wciąż miksując. Gdy wmiksujesz już twaróg dodaj paczkę budyniu krówkowego (po prostu wsyp proszek), proszek do pieczenia, sok z cytryny, masę karmelową. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną masę i zacznij dodawać po jednej łyżce do masy twarogowej, już nie używając miksera. Mieszaj bardzo dokładnie, aby w masie nie było białych smug od białka (bo będą się one przypalać). Na koniec dodaj garść pokruszonych ciasteczek amaretto i wmieszaj. Masę twarogową przelej na wcześniej przygotowany w tortownicy spód.
  • Pieczenie: Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piecz przez 1 godzinę i 5 minut. Po około 20 minutach pieczenia zacznij bacznie obserwować wierzch sernika czy się nie przypala, prawdopodobnie zacznie się mocno rumienić, więc przykryj wierzch folią aluminiową.
  • Studzenie: pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia. 
  • Wierzch sernika: masę karmelową podgrzej delikatnie z łyżką masła i posmaruj nią wierzch ostudzonego sernika, następnie obsyp go pokruszonymi ciasteczkami amaretto. Włóż na jakiś czas do lodówki aby się schłodził (jeśli pieczesz pod wieczór możesz włożyć do lodówki na całą noc).
Smacznego! :-)











4 komentarze:

  1. na pewno efektowny :) jak kiedyś załapię się na kawałek to powiem czy pyszny :) pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racja, na poprawę humoru idealny! Z masą kajmakową każdy sernik jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bomba! Czadowy jest ten sernik, mniam! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)