niedziela, 24 czerwca 2012

Łosoś plus migdały i ziemniaczki w mundurkach w zielonym gąszczu ukryte

Uwielbiam łososia w każdej postaci - surowego, pieczonego, wędzonego, bez znaczenia. W otoczeniu migdałów jego smak  jest jeszcze bardziej delikatny, ale wciąż wyrazisty. Do tego młode ziemniaczki wyglądające zza bujnego pęczka kopru i świeżej kolendry i witaminowa bomba brokułowa. Po sobotnim pieleniu ogródka i koszeniu trawy obiad idealny.


Składniki potrzebne na porcję dla 2 osób:

2 dzwonki surowego łososia
kilka młodych ziemniaczków mini (ilość w zależności od apetytu)
główka brokułów
2 cytryna
Jogurt naturalnych (około 200 ml)
masło czosnkowe Lurpak (50 g)
migdały utarte (100 g)
migdały w płatkach (50 g)
świeży koperek
świeża kolendra
majeranek suszony
sól
pieprz


Sposób przygotowania: przede wszystkim bardzo prosty :)
Masło rozpuść w garnuszku. Łososia umyj i porządnie obsusz, obtocz dokładnie w roztopionym maśle, z dwóch stron obsyp solą, koperkiem, mielonymi migdałami i płatkami migdałów, skrop cytryną i razem z plasterkami cytryny zawiń w folię aluminiową. Czynność tę powtórz dla każdego dzwonka:) Zawinięte w folię dzwonki umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 30 min.

Ziemniaczki obczyść, poprzecinaj na pół i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 15 min, następnie odcedź, przypraw koperkiem, kolendrą i majerankiem i piecz w maksymalnej temperaturze aż się zarumienią tak jak lubisz, po około 20 minutach mundurki zaczynają być chrupkie.

Brokuły wrzuć na gotującą się wodę, lekko osoloną. Gotuj około 10.

Jeśli masz ochotę możesz również przygotować sosik z jogurtu naturalnego - odlej taką ilość jogurtu jaką potrzebujesz, dodaj szczyptę soli, szczyptę suszonego koperku, pieprzu, skrop cytryną, wymieszaj i gotowe.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)