wtorek, 26 czerwca 2012

We włoskim słońcu zwykły pomidor smakuje jak z bajki - wspomnienie z Ligurii i Pizza Italiana

Rozmarzyłam się nieziemsko, gdy zajrzałam do folderu ze zdjęciami z zeszłorocznych wakacji we włoskiej Ligurii. Tym bardziej, że w tym roku na wakacje chyba nie uda się pojechać, oczami wyobraźni zobaczyłam bajkowe widoki, poczułam zapachy i smaki dojrzewających w gorącym słońcu pomidorów, bazylii, oliwek i kaparów, które niczym orzeszki ziemne zajadaliśmy do każdej lampki wina czy innego wyśmienitego trunku. Nawet jeśli w tym roku się nie uda, na pewno wrócę do bajkowego CinqueTerre i będę zajadać się pysznościami w ulubionej restauracyjce z widokiem na morze...

Tymczasem żeby ulżyć sobie w tęsknocie podaję przepis na moją Pizzę Italianę :)


Składniki potrzebne na pizze na blasze o wymiarach 40 cm/30cm

2 szklanki mąki (260 g)
50 g drożdży
pół szklanki letniej wody
łyżeczka cukru
łyżka oleju roślinnego
pomidory krojone w puszce
ząbek czosnku
bazylia suszona
sól pieprz
ser mozarella do utarcia (około 300 g)
pomidorki koktajlowe
rucola świeża
8 plasterków prosciutto crudo


Sposób przygotowania: Drożdże rozpuść w letniej wodzie, mieszaj żwawo dopóki całkowicie się rozpuszczą, dodaj łyżeczkę cukru. W misce do ugniatania ciasta przygotuj mąkę i łyżkę oleju. Drożdże wlej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto. Ugniataj je aż będzie miękkie, sprężyste i nie będzie się kleić do rąk i do miski. Jeśli wolisz pizzę na cienkim spodzie od razu rozwałkuj ciasto i wyłóż na formę, jeśli wolisz pulchną pizzę, przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 

Przygotowane w formie ciasto posmaruj sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy: pomidory krojone z puszki dopraw szczyptą soli, pieprzu, bazylii i czosnku i sos gotowy.

Posyp utartą mozarellą, pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki i rozsyp po całej pizzy, znów posyp mozarellą, z wierzchu posyp bazylią. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni przez około 15 min.

Po wyjęciu rozłóż na pizzy prosciutto crudo i świeżą rucolę. 

Ale powyższa propozycja to kompilacja moich ulubionych składników, każdy ma swoje ulubione pizzowe kompozycje.

Zjedz pizza i vita będzie dolce :)


Smacznego!

Przepis na ciasto wzięłam ze strony ciastonapizze.pl aczkolwiek zmodyfikowałam proporcje składników, żeby dostosować wielkość ciasta do wielkości mojej blachy.

Na koniec kilka wspomnień z Ligurii:




 Corniglia - najwyżej położone miasteczko w Cinqueterre




Plaża w Monterosso al Mare








 Focchaccia -Mniam!




Nasza ulubiona knajpa z winogronowym zadaszeniem i widokiem na morze.

W Ligurii odwiedziliśmy Corniglię - tam też była nasza baza noclegowa :) także Monterosso al Mare i Vernazzę. Pozostałe dwa to Riomaggiore i Manarola. Do każdego z miasteczek można dojechać samochodem, pokonując po drodze górskie serpentyny i szalone zakrętasy. Między miasteczkami kursuje szybka kolej, także przemieszczanie się między nimi nie stanowi problemu. 

Miejsce jak z bajki! gorąco polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)