Zapiekana według przepisu Sophie Dahl "Apetyczna Panna Dahl", której poświęcę wkrótce osobny post, bo jest naprawdę "apetyczna" :)
Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki w naczyniu średniego rozmiaru:
3 średnie bakłażany
1 duża biała cebula
3 puszki pomidorów krojonych
2 kulki mozzarelli
200 gr ricotty
200 gram parmezanu tartego
3 ząbki czosnku
ocet balsamiczny
sól
pieprz
bazylia świeża - dwa pęczki
oliwa
* jeśli preferujesz wersję bez sera - 5 - 6 dużych jaj
Sposób przygotowania:
Od bakłażanów odkrój zielone ogonki i potnij je wzdłuż w plastry grubości 1 cm. Każdy plaster natrzyj szczodrze solą z obu stron i odłóż do miski lub innego naczynia na 20 min.
W tym czasie przygotuj sos. W garnku rozgrzej trochę oliwy, wrzuć drobno posiekany czosnek i cebulę, podsmaż lekko, ale pilnuj żeby się nie przypaliły. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym (ilości wedle uznania). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20 min.
Bakłażany opłucz z soli i osusz. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze (tak aby powstała jedna warstwa, spryskaj z wierzchu oliwą i piecz w 180 stopniach przez 15 min aż się zarumienią.
Mozzarellę pokrój w plasterki.
Naczynie przeznaczone na zapiekankę natrzyj oliwą i zacznij układać warstwy. Zacznij od bakłażanów, potem ricotta i mozarella, parmezan, listki bazylii, sos pomidorowy itd. W zależności od wielkości naczynia wyjdą 2 lub 3 warstwy. Na wierzchu posyp większą ilością parmezanu i bazylii.
Tak przygotowaną zapiekankę zapiekaj w 180 stopniach przez 20 min.
* W wersji bez serów, w ich miejsce po prostu wbijaj jajko, koniecznie wbij jedno na wierzchu zapiekanki.
Smacznego!



Ja kocham bakłażany miłością bezwzględną pod każdą postacią. Apetyczna ta Twoja zapiekanka:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam bakłażana w tej postaci :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń