sobota, 18 sierpnia 2012

Bakłażany zapiekane z mozzarellą i ricottą w sosie pomidorowym

Wczoraj zrobiłam tę zapiekankę na obiad, a właściwie nawet dwie. W mniejszym naczynku dla siebie i w trochę większym dla mego męża, który zażyczył sobie wersję bezserową (o której też napiszę). Myślałam, że skoro same warzywka to wtrząchnę szybciutko całą brytfankę, tym bardziej, że byłam naprawdę głodna, a tu się okazało, że nie dość, że pyszne i zdrowe to jeszcze strasznie sycące. Uwielbiam bakłażany i warzywa im podobne, w różnych odsłonach, ale myślę, że nawet Ci z Was, którzy szaloną miłością bakłażana nie darzą też przekonają się do niego w tym wydaniu, bo zapiekanka ma naprawdę wyrazisty i zdecydowany smak. Jest to danie wegetariańskie, ale dla zagorzałych mięsożerców na pewno można by dopasować jakieś mięsiwo do tego dania, choćby pierś z kurczaka by się tu sprawdziła.

Zapiekana według przepisu Sophie Dahl "Apetyczna Panna Dahl", której poświęcę wkrótce osobny post, bo jest naprawdę "apetyczna" :)


Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki w naczyniu średniego rozmiaru:

3 średnie bakłażany
1 duża biała cebula
3 puszki pomidorów krojonych 
2 kulki mozzarelli
200 gr ricotty
200 gram parmezanu tartego
3 ząbki czosnku
ocet balsamiczny
sól
pieprz
bazylia świeża - dwa pęczki
oliwa

* jeśli preferujesz wersję bez sera - 5 - 6 dużych jaj


Sposób przygotowania:

Od bakłażanów odkrój zielone ogonki i potnij je wzdłuż w plastry grubości 1 cm. Każdy plaster natrzyj szczodrze solą z obu stron i odłóż do miski lub innego naczynia na 20 min.

W tym czasie przygotuj sos. W garnku rozgrzej trochę oliwy, wrzuć drobno posiekany czosnek i cebulę, podsmaż lekko, ale pilnuj żeby się nie przypaliły. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym (ilości wedle uznania). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20 min.

Bakłażany opłucz z soli i osusz. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze (tak aby powstała jedna warstwa, spryskaj z wierzchu oliwą i piecz w 180 stopniach przez 15 min aż się zarumienią. 

Mozzarellę pokrój w plasterki.

Naczynie przeznaczone na zapiekankę natrzyj oliwą i zacznij układać warstwy. Zacznij od bakłażanów, potem ricotta i mozarella, parmezan, listki bazylii, sos pomidorowy itd. W zależności od wielkości naczynia wyjdą 2 lub 3 warstwy. Na wierzchu posyp większą ilością parmezanu i bazylii.

Tak przygotowaną zapiekankę zapiekaj w 180 stopniach przez 20 min.

* W wersji bez serów, w ich miejsce po prostu wbijaj jajko, koniecznie wbij jedno na wierzchu zapiekanki.

Smacznego!











Warzywa psiankowate 2012

2 komentarze:

  1. Ja kocham bakłażany miłością bezwzględną pod każdą postacią. Apetyczna ta Twoja zapiekanka:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam bakłażana w tej postaci :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)