Inspiracje:
Do wykorzystania nuty cytrynowej zainspirował mnie przepis na zupę dyniowo-cytrynową na blogu Życie w Apetycie (zyciewapetycie.blogspot.com).
Do wykorzystania nuty jabłkowej z curry zainspirował mnie przepis na zupę dyniową we wrześniowym nr "Pani".
Składniki potrzebne do przygotowania około 2 l zupy:
dynia wielkości piłki baseballowej
pęczek włoszczyzny
2 średnie jabłka
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 cytryna
kilka listków pietruszki do dekoracji
kilka listków szałwii
sól
pieprz
łyżeczka przyprawy curry
śmietanka do zupy (po małej łyżeczce na talerz)
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Dynię pokrój na kawałki, usuń pestki i zdrewniałe części, umyj, osusz i ułóż na dużej blasze do pieczenia skórką do góry. Włóż do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na godzinę. Po godzinie wyjmij dynię z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
2. W czasie kiedy dynia jest w piekarniku przygotuj wywar z włoszczyzny. Wrzuć obrane warzywa do garnka zalej 2,5 l wody i gotuj około 30 minut. Ugotowane warzywa wyjmij z wywaru (możesz je wykorzystać do przygotowania np. sałatki jarzynowej).
3. W rondelku roztop masło i wrzuć 2 posiekane cebule i 1 pokrojone na plasterki jabłko. Poczekaj aż cebula się zeszkli a jabłko rozpadnie.
4. Przestygniętą dynię obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do wywaru, dodaj też cebule z jabłkiem, czosnek i kilka listków szałwii. Gotuj przez 15 minut. Następnie poczekaj aż zupa przestygnie i zmiksuj ją na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i curry, dodaj sok i startą skórkę z 1 małej cytryny. Drugie jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę.
Na talerzu zupę zabiel łyżeczką śmietany, posyp jabłkiem i udekoruj listkami pietruszki i szałwii.
Smacznej zupy i smacznego weekendu!



fajne połaczenie smakow :)
OdpowiedzUsuńpołączenie jest naparwdę zaskakujące, oczywiście pozytywnie :) polecam i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń