sobota, 15 września 2012

Zupa na dziś: Dyniowa z nutą jabłkowo - cytrynową i z curry

Przez ostatni tydzień nie udało mi się znaleźć czasu na blogowanie, ale dziś powracam już w zdecydowanie jesiennym klimacie. W powietrzu już czuć jesienny chłód, pierwsze złoto - pomarańczowe liście spadają z drzew no i smaki wraz z nową porą roku zmieniają się, koktajle owocowe zastępuje gorąca herbata z pomarańczami, goździkami, cynamonem no i obowiązkowo z miodem (u mnie sezon na taką herbatę się na dobre rozpoczął - zaobserwowane na podstawie zużycia ogromnych ilości miodu:-) ) No i zamiast lekkich sałatek przychodzi ochota na ciężką, gęstą i rozgrzewającą zupę. Zwiastunem i zarazem królową początku jesieni jest oczywiście piękna, pomarańczowa dynia, dlatego namawiam Was dziś na zupę z dyni z nutą jabłkowo - cytrynową z dodatkiem curry. Przygotowanie zupy nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Tak czy siak warto :-)

Inspiracje:
Do wykorzystania nuty cytrynowej  zainspirował mnie przepis na zupę dyniowo-cytrynową na blogu Życie w   Apetycie (zyciewapetycie.blogspot.com).
Do wykorzystania nuty jabłkowej z curry zainspirował mnie przepis na zupę dyniową we wrześniowym nr "Pani".


Składniki potrzebne do przygotowania około 2 l zupy:

dynia wielkości piłki baseballowej
pęczek włoszczyzny 
2 średnie jabłka
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 cytryna
kilka listków pietruszki do dekoracji
kilka listków szałwii
sól 
pieprz
łyżeczka przyprawy curry
śmietanka do zupy (po małej łyżeczce na talerz)
2 łyżki masła


Sposób przygotowania:

1. Dynię pokrój na kawałki, usuń pestki i zdrewniałe części, umyj, osusz i ułóż na dużej blasze do pieczenia skórką do góry. Włóż do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na godzinę. Po godzinie wyjmij dynię z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.

2. W czasie kiedy dynia jest w piekarniku przygotuj wywar z włoszczyzny. Wrzuć obrane warzywa do garnka zalej 2,5 l wody i gotuj około 30 minut. Ugotowane warzywa wyjmij z wywaru (możesz je wykorzystać do przygotowania np. sałatki jarzynowej). 

3. W rondelku roztop masło i wrzuć 2 posiekane cebule i 1 pokrojone na plasterki jabłko. Poczekaj aż cebula się zeszkli a jabłko rozpadnie.

4. Przestygniętą dynię obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do wywaru, dodaj też cebule z jabłkiem, czosnek i kilka listków szałwii. Gotuj przez 15 minut. Następnie poczekaj aż zupa przestygnie i zmiksuj ją na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i curry, dodaj sok i startą skórkę z 1 małej cytryny. Drugie jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę.

Na talerzu zupę zabiel łyżeczką śmietany, posyp jabłkiem i udekoruj listkami pietruszki i szałwii.

Smacznej zupy i smacznego weekendu!











Dyniowe przysmaki

2 komentarze:

  1. połączenie jest naparwdę zaskakujące, oczywiście pozytywnie :) polecam i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)