poniedziałek, 8 października 2012

Bajgle trochę szybciej

Ostatnio o bajglach pisałam tutaj, podając na nie przepis - niestety w tym przepisie proces powstawania bajgli jest dość długi, bo przygotowania trzeba zacząć na 2 dni przed wypiekiem. Bardzo lubię bajgle, dlatego postanowiłam wypróbować kolejny przepis z Bread Revolution (Glendinning i Ryan). Tu bajgle powstają za jednym zamachem, jednak i tak ich przygotowane jest dość pracochłonne. Trzeba po prostu poświęcić im należytą ilość czasu i potraktować je z miłością a na pewno nas nie zawiodą :-) Na pierwszy rzut języka, a nie oka w tym przypadku bajgle wedle nowego przepisu wydają mi się trochę lepsze, ciasto wydaję się być bardziej zbite i sprężyste niż w bajglach z poprzedniego przepisu. Jednak ręki nie dam sobie uciąć, że tak jest na pewno bo tamte tak naprawdę też były bardzo smaczne. Będę musiała kiedyś przygotować bajgle wedle obu przepisów jednocześnie i wtedy przeprowadzić należyte i wiarygodne porównanie :-)


Składniki potrzebne do przygotowania 12 bajgli:

5 szklanek mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
3 łyżeczki soli morskiej
15 g (3 łyżeczki) świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant
1,5 szklanki letniej wody
7 łyżeczek miodu

do wody, w której będziesz gotować bajgle:

łyżeczka soli
łyżeczka cukru białego
łyżeczka sody oczyszczonej

do posypania:

mak
sezam
sól morska gruba


Sposób przygotowania: Do dużej miski wsyp mąkę, sól i drożdże (jeśli używasz w proszku), jeśli zaś używasz świeżych drożdży rozrób je najpierw w wodzie (w połowie szklanki wody) i dodaj do mąki, w pozostałej szklance wody rozrób miód i również dodaj do całości. Zagnieć ciasto i ugniataj je zdecydowanym ruchem przez 10 minut. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykryj szczelnie ściereczką i odstaw na 60 minut aż wyrośnie (powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto ugniataj ponownie, tym razem przez 1 minutę. Stolnicę posyp mąką. Podziel ciasto na 12 równych części, z każdej uformuj kulkę. Pozostaw uformowane kulki na 5 min pod ściereczką, aby ciasto 'odpoczęło'. Po 5 minutach każdą kulkę rozgniataj dłonią na placuszek i po środku palcem rób dziurkę, odgarniając ciasto na boki. Układaj bajgle na stolnicy, zachowując po 5 cm odległości. Tak przygotowane obwarzanki oprósz delikatnie mąką aby się nie kurczyły. Przykryj szczelnie ściereczką i zostaw na 30 minut aż bajgle wyrosną.

Blachę, na której będziesz piec bajgle wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go cieniuteńką warstwą oliwy. W dużym garnku zagotuj wodę (dodaj łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i łyżeczkę sody oczyszczonej). Gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień i umieszczaj bajgle w wodzie (ilość w zależności od wielkości garnka, ja gotowałam po 3 w garnku 3,5 litrowym). Gotuj po 2 minuty z każdej strony, ugotowane bajgle układaj na blasze do pieczenia (jeśli nie zmieszczą się wszystkie naraz podziel na 2 tury).

Obsyp ugotowane bajgle dowolnymi nasionkami (np. mak, sezam) albo grubą solą. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz 12-15 minut, aż bajgle się ładnie i apetycznie zarumienią :-)

Przed przystąpieniem do konsumpcji daj im lekko przestygnąć :-)

Propozycja na spałaszowanie bajgla: Jako tost francuski z powidłami śliwkowymi

Bajgla rozetnij wzdłuż na 2 obwarzanki. Jajko roztrzep w miseczce, dodaj odrobinę soli i cukru. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Każdą połówkę bajgla obtocz obustronnie w jajku w rzuć na patelnię. Podsmaż z obu stron. Ciepłe tosty francuskie posmaruj powidłami.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Pyszności!
    Dawno ich nie robiłam a są takie uniwersalne.
    Smakują ze wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się w 100%, bardzo uniwersalne i pysze w różnych smakowych kompilacjach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio wszędzie widzę bajgle! To chyba jakiś znak ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)