wtorek, 2 października 2012

Chleb pełnoziarnisty na miodzie - w oryginale Hearty Wholemeal

Tak jak już pisałam zamierzam ostro wziąć się za domowe, chlebowe wypieki i zapewniam Was, że jak już raz takiego, domowego wypieku dokonacie będziecie z pogardą przechodzić koło regałów z pieczywem w supermarkecie. Uważam, że nie ma żadnego porównania między nadmuchanym, pieczywem sklepowym, które nie ma dostatecznego czasu na wyrośnięcie, bo liczy się żeby było szybko a pieczołowicie przygotowanym domowym chlebem, który sobie powoli wyrasta, żeby potem cieszyć nasze podniebienia. Poza tym chleb właściwie robi się sam, jedyna robota to zagnieść ciasto - a to też tylko zaleta, bo zawsze to okazja żeby popracować nad bicepsem :-)

Przepis (zaadaptowany do warunków własnych) pochodzi z książki Bread Revolution - Duncan Glenndinning i Patrick Ryan, która jest świetnym źródłem chlebowej wiedzy :-) 


Składniki potrzebne na 2 bochenki średniej wielkości:

600 g mąki chlebowej, pełnoziarnistej ( 4 i 1/3 szklanki)
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka soli
12 g drożdży świeżych lub 7 g instant
1 i 1/3 szklanki wody
3 łyżki miodu
5 łyżek oliwy


Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę (na początek 3 i 1/3 szklanki*), sól i cukier w dużej misce do wyrabiania ciasta, jeśli używasz drożdży w proszku też dodaj je bezpośrednio do mąki. Jeśli używasz świeżych drożdży rozrób je w wodzie. Dodaj wodę, miód i oliwę do pozostałych składników i zacznij wyrabiać ciasto.

*Mąka pełnoziarnista z reguły wolniej chłonie wodę niż zwykła mąka. Mąka różnych producentów też może różnie reagować, dlatego zacznij wyrabiać ciasto z 3 i 1/3 szklanek mąki, jeśli po 5 minutach wyrabiania ciasto będzie nadal zbyt lepkie, wtedy dodaj resztę mąki i wyrabiaj jeszcze 5 minut (ciasto powinno być miękkie, sprężyste i nie powinno kleić się do rąk).

Umieść ciasto w szklanej misce, lekko nasmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 1,5 godziny.

Po 1,5 godziny podziel ciasto na 2 części, każdą z nich ugniataj zdecydowanym ruchem po 3 minuty, następnie uformuj 2 jajowate bochenki. Umieść je na blasze do pieczenia, szczelnie przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 1,5 godziny do wyrastania.

Po tym czasie wzdłuż obu bochenków wykonaj nacięcie ostrym nożem. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni i na dnie umieść naczynie żaroodporne z wodą. Piecz bochenki w 230 stopniach przez 10 minut a potem jeszcze przez 15-20 minut w 210.

Odstaw do przestygnięcia i ciesz się własnoręcznym wypiekiem :-)

Smacznego!







2 komentarze:

  1. Hahaha... to prawda zagniatanie ciasta to dobre ćwiczenie :) a chlebek wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)