wtorek, 23 października 2012

Tagliatelle z sosem kurkowym na ciemnym piwie

Czas na makarony. Chyba jeszcze do tej pory nie podawałam Wam żadnego przepisu na makaron a bardzo go lubię, więc czas najwyższy. Ostatnio natrafiłam na smakowity i szybki przepis na tagliatelle w sosie kurkowym na ciemnym piwie w dodatku do Gazety Wyborczej - Palce lizać (przepis zmodyfikowałam). Mi bardzo zasmakował, zachęcam do spróbowania :-)


Składniki potrzebne na 4 średniej wielkości porcje:

400 g makaronu tagliatelle
250 g kurek
2 małe cebule
oliwa
odrobina masła
100 g ciemnego piwa 
225 g śmietanki kremowej do gotowania
200 g sera gruyere lub innego twardego sera
garść orzechów włoskich
garść świeżej pietruszki
sól
pieprz

Sposób przygotowania: 

Sos: Kurki obczyść i wrzuć na gotującą się i lekko osoloną wodę, gotuj 15 minut. Na patelni rozgrzej masło i oliwę i zeszklij posiekaną cebulę, podlej ją piwem i gotuj kilka minut, aż piwo się zredukuje. Następnie dodaj śmietankę, gotuj jeszcze chwilę, aż sos zrobi się gęsty. Ugotowane kurki posiekaj, ser zetrzyj na tarce i dodaj wszystko do sosu. Wymieszaj, żeby smaki się połączyły, dopraw odrobinę solą i pieprzem.

Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do sosu. Wstążki makaronu powinny się porządnie pokryć sosem. Podawaj posypane posiekaną pietruszką i odrobiną orzechów włoskich.

Smacznego! :-)

8 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się pomysł o dodaniu piwa do sosu grzybowego. Na pewno go wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek piwa bardzo mnie tu zaintrygował. Ciekawa jestem, jak może to razem smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje naprawdę pysznie, słodkawy aromat ciemnego piwa doskonale podkręca aromat kurkowo-serowy :-) polecam :-)

      Usuń
  3. Cudowne i pyszne danie!
    I piwo.
    Wspaniała kompozycja smaków.
    Zapraszam się!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Całkiem pycha, zachęcam do makaronowego szaleństwa :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)