niedziela, 14 października 2012

Tartaletki z figami, ricottą i orzechami włoskimi

Jeśli mieliście już do czynienia ze świeżymi figami to na pewno wiecie jakie są smaczne i delikatne. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to namawiam. Sama dopiero niedawno wykorzystałam świeżą figę w mojej kuchni i myślę, że niejednokrotnie jeszcze ją wypróbuję. Dziś bardzo nieskomplikowane tartaletki z ciasta francuskiego z figami, ricottą i orzechami włoskimi. W sam raz na podwieczorek albo podgryzanie w ciągu dnia :-)


Składniki na około 20 tartaletek:

6-7 świeżych fig
2 rolki XXL ciasta francuskiego (lub 3 zwykłe)
pojemnik serka ricotta
2 jajka
łyżka mąki pszennej
garść orzechów włoskich
łyżeczka miodu


Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego powycinaj koła albo inne dowolne kształty. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni (góra-dół), piecz tak długo aż urosną i lekko się zarumienią z wierzchu.

W tym czasie ricottę ubij z jajkami, łyżką mąki i łyżeczką miodu na gładką masę. Dodaj garść orzechów włoskich lekko pokruszonych i wmieszaj. Figi pokrój na plasterki (1 figa na 3 plasterki).

Środki podpieczonych tartaletek pokrusz widelcem tak aby powstały wgłębienia. Napełniaj je masą z ricotty i na wierzchu układaj po plasterku figi. Włóż z powrotem do piekarnika, piecz 5 minut, następnie przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 15 (aż serek się zetnie a figi puszczą sok).

Smacznego!






2 komentarze:

  1. Świeże figi lubię najbardziej.
    A zwłaszcza takie dopiero co zerwane z drzewa.
    Pyszne tartaletki u Ciebie!
    Idealny deser na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dopiero niedawno odkryłam figi i bardzo mi zasmakowały, a prosto z drzewa jeszcze nie miałam okazji, mam nadzieję, że nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)