wtorek, 13 listopada 2012

Nutella Cheesecake - czyli sernik nutellowy w 15 minut

Dziś coś dla pasjonatów wyjadania nutelli łyżką prosto ze słoika. Przepis zobaczyłam na facebooku Nigelli i od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Każdy nutellowy łasuch powinien koniecznie spróbować, tym bardziej, że przepis jest banalnie prosty a przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 15 minut (nie licząc tego, że przez noc, zanim przystąpimy do konsumpcji powinno postać w lodówce). Po odkrojeniu każdego kolejnego kawałka sernik też powinien wędrować od razu do lodówki bo szybko traci zbitą konsystencję, ale to nie problem bo równie szybko znika :-) Oryginalny przepis znajduje się tutaj - mój jest lekko zmodyfikowany, przede wszystkim w zakresie proporcji. 


Potrzebne składniki na sernik w formie 26 cm:

0,5 kg twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
400 g nutelli
100 g masła
200 g herbatników
60 g cukru pudru
100 g migdałów w płatkach (w oryginale orzechy laskowe)


Sposób przygotowania:

  • Herbatniki pokrusz i wrzuć do blendera, dodaj łyżkę nutelli, na początek 75 g masła i garść migdałów lub pokruszonych orzechów laskowych. Po wymieszaniu powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku, jeśli mieszanka jest jeszcze zbyt sucha dodawaj jeszcze po odrobinie masła. Herbatnikową masą wyłóż formę i wstaw do lodówki,
  • W tym czasie twaróg z cukrem pudrem ubij na gładką masę, dodaj resztę nutelli i ponownie zmiksuj, tak by powstał gładki czekoladowy krem,
  • Wyjmij spód z lodówki i wyłóż na wierzch nutellową masę. Z wierzchu posyp migdałami lub pokruszonymi orzechami laskowymi. Wstaw na noc do lodówki.

Smacznego! :-)





7 komentarzy:

  1. Dla nutellowych łasuchów - czyli dla mnie :)
    Nutella w prawie takie samej ilości co ser, mniaaaaam, ależ to musi smakować !

    OdpowiedzUsuń
  2. ale genialne ciasto, szczególnie dla moich małych fanów nutelli
    .... i takie szybkie do zrobienia, pozwalam się dopisać do obserwatorów

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Czy wyjdzie jesli uzyje serka mascarpone? Niestety nie mam dostepu do twarogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam ten przepis z innego źródła, gdzie dawało się mascarpone i nie ubijało z cukrem, wychodzi ;)

      Usuń
  4. Kiedyś robiłam to ciasto ale ten przepis gdzieś mi umknął, dziękuję Ci za przypomnienie, na pewno wykorzystam go wielokrotnie! Często inspiracje z internetu goszczą na stałe w mojej kuchni. Wiele przepisów z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    stało się moimi popisowymi i moja rodzinka nie wyobraża sobie bez nich wielu rodzinnych uroczystości!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)