Przez ostatni tydzień udało mi się zmobilizować do zrobienia ważnej, naukowej rzeczy, do której nie mogłam się zabrać przez ostatnie pół roku, pochłonęło mnie i wciągnęło całkowicie, dlatego zaniechałam wszelkie inne zajęcia jak gotowanie (przez tydzień jedliśmy barszcz ukraiński, którego ugotowałam gigantyczny gar) czy posty na blogu. W tym tygodniu wciąż jestem zmobilizowana i ważnej rzeczy już nie odpuszczę, ale obiecuję poprawę i w zakresie kulinariów i publikacji postów i przygotuję może już kilka kolejnych świątecznych inspiracji :-) Tymczasem zapraszam na szybkie danie według inspiracji Sophie Dahl - Na każdą porę. Sprawdzi się zarówno jako solidne śniadanie albo jako lekki obiad. Jajka w koszulkach na pikantnych bakłażanach z pajdą domowego chleba :-) A przepis na prosty chleb pszenny za zakwasie już jutro na blogu.
Składniki potrzebne na solidne porcje dla dwóch osób:
2 średnie bakłażany
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych (400 g)
1 czerwona papryka
1 łyżka stołowa pasty tahini (uprażony sezam zmiksowany z oliwą na gładką pastę)
łyżka octu winegret
łyżka octu białego winnego
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
papryka wędzona
chilli
4 jajka
posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- bakłażany pokrój w kostkę, wrzuć do miski, zalej zimną wodą, dodaj dużą szczyptę soli i odstaw na 20 minut, następnie odsącz i osusz,
- rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć posiekaną na piórka cebulę i drobno posiekany czosnek, duś aż zmiękną, następnie dodaj bakłażany i pokrojoną w kostkę paprykę, dopraw solą, pieprzem, chilli, papryką wędzoną i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut,
- dodaj pomidory i pastę tahini i duś jeszcze przez 10 minut, dopraw jeszcze według uznania,
- w tym czasie ugotuj jajka w koszulkach w lekko wrzącej wodzie (dodaj ocet winny do wody, sprawi, że białko się szybko zetnie, wbijaj jako na wodę z minimalnej wysokości), żeby żółtka były miękkie gotuj jajka przez około 3 minuty,
- w ostatniej chwili dodaj do bakłażanów sok z cytryny, odrobinę octu winegret, połowę natki pietruszki, wymieszaj,
- nałóż bakłażany do miseczek, na wierzchu ułóż jajka i posyp z wierzchu resztą natki pietruszki,
- podawaj z pajdą domowego chleba na zakwasie.
Smacznego:-)
Cudne! Wszystko uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i zapraszam na porcyjkę :)
UsuńBakłażany są moją nieskończoną miłością, w wydaniu śniadaniowym serwuję je tylko w ajwarze, ale może warto to zmienić... jajka na nich ułożone wyglądają znakomicie! Chleba zazdroszczę, wygląda jak należy!!
OdpowiedzUsuńjajka w koszulkach - poezja :)ten moment gdy rozlewa się żółtko - mmmmmmmm :):):)
OdpowiedzUsuń