wtorek, 4 grudnia 2012

Pszenny chleb na zakwasie

Jest to bardzo prosty w wykonaniu klasyczny, jasny chleb. Wyrasta jak szalony a jego miąższ jest sprężysty i delikatny a skórka bardzo chrupiąca. Zachowuje świeżość do 3 dni, a potem idealnie sprawdza się w zapiekankach. Myślę, że doskonale sprawdzi się jako dodatek do świątecznego śniadania bo nie ma to jak domowy chleb. Kromki tego chleba wystąpiły jako dodatek do bakłażanów we wczorajszym poście :-)

Inspiracją do upieczenia tego chleba był przepis tutaj - polecam tę stronę w ogóle jako encyklopedię chlebowej wiedzy :-)


Składniki potrzebne na 1 duży bochenek:

na zaczyn:
pół szklanki letniej wody
5 łyżek mąki pszennej 550
2 łyżki zakwasu żytniego (przepis na zakwas tu)

na chleb właściwy:
500 g mąki pszennej 550
50 g mąki żytniej
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli



Sposób przygotowania: 
  • składniki na zaczyn wymieszaj i odstaw do przefermentowania na około 16 godzin w temperaturze pokojowej (ok. 21 stopni),
  • po upływie 16 h dodaj do zaczynu wszystkie składniki oprócz soli, zagnieć ciasto na tyle aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Ciasto powinno być luźne, ale nie przeraźliwe klejące, jeśli będzie się strasznie kleiło do rąk dodaj jeszcze odrobinę mąki. Przykryj folią i odstaw w tem. pokojowej na 30 min,
  • Po 30 minutach sól rozrób w łyżeczce wody i dodaj do ciasta, wyrób przez 2 minuty, przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią i odstaw na 50 minut,
  • po 50 minutach wyrzuć ciasto na obsypany mąką blat i odgazuj tzn. rozpłaszcz na placek i składaj jak kopertę, powtórz składnie ok. 3 razy (będziesz czuć pod palcami jak powietrze odchodzi z bochenka),
  • z odgazowanego ciasta uformuj kulę i włóż do miski na kolejne 50 minut,
  • po 50 minutach powtórz odgazowanie i znów odstaw na 50 minut,
  • po tym czasie przygotuj chleb do ostatecznego wyrastania: w oryginale jest inaczej, ale ja smaruję i obsypuję sowicie mąką szklanką foremkę i do niej przekładam ciasto (potem już w niej piekę),
  • odstaw chleb do wyrastania na 2 - 2,5 godziny w temperaturze 24 stopni,
  • piekarnik rozgrzej do 240 stopni i wstaw wyrośnięty chleb w foremce, piecz przez 40-45 minut.
Voila gotowe :-) Smacznego chrupania!


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)