czwartek, 6 grudnia 2012

Wyniki konkursu na potrawę bez konserwantów TetraPak

Bardzo dziękuję za wzięcie udziału w konkursie i za wszystkie nadesłane przepisy.

Poniżej zamieszczam pomysły, które wygrały i serdecznie gratuluję zwycięzcom :-)

Przepisy zamieszczone są w przypadkowej kolejności.

1. Słony ser Favita i słodkie buraki




Miód i tymianek. Oraz kasza, zrehabilitowana i w ponętnej odsłonie.Pęczak może zastąpić risotto, a składniki są łatwo dostępne. Nie lubię zbyt oczywistych smaków. W końcu diabeł tkwi w szczegółach. W tym wypadku w rozgrzewającym kardamonie i aromacie malin.
Magia tego dania polega na tym, że jest po prostu zdrowe, bez konserwantów oraz zaskakuje pyszną kompozycją smaków.

Pęczak z pieczonymi burakami, fetą i tymiankiem

- 1,5 szklanki pęczaku
- 7 małych buraków
- pół pęczka świeżego tymianku
- 150 g sera typu feta Favita Mlekovita w opakowaniu Tetra Pak®
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego
- 5 łyżek masła / oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- kardamon mielony
- 6 goździków
- 3 liście laurowe
- kieliszek czerwonego wina ( polecam głębokie, aksamitne Bordeaux )
- kieliszek niesłodzonego soku malinowego
- 6-7 ziaren czerwonego pieprzu
- sól
- pieprz czarny mielony
- cynamon mielony

1. Buraki szorujemy, układamy przepołowione w rękawie do pieczenia. Wlewamy wino, sok malinowy oraz lekko roztarte liście laurowe, goździki i czerwony pieprz. Dodajemy łyżeczkę soli. Pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 200 stopni. Buraki są gotowe, gdy zmiękną.
2. Pęczak płuczemy dwukrotnie w dużej ilości zimnej wody. Osuszamy, prażymy na maśle lub oliwie przez minutę. Ważne, by każde ziarenko pokryło się tłuszczem - wówczas pęczak będzie sypki. Zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy przez ok. 15 minut, mieszając raz po raz. Odsączamy.
3. Buraki kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą. Doprawiamy posiekanym tymiankiem, miodem, pieprzem, cynamonem oraz koniecznie kardamonem.
4. Doprawiony pęczak z burakami mieszamy z miękką fetą. W razie potrzeby dosalamy.

2.  Wędzone śledzie i zupa porowa

Połączeniu intensywnych w smaku wędzonych śledzi z zupą porową ze słodką kukurydzą tworzy harmonijną całość.

(3-4 porcje)
łyżka masła lub oleju
biała i jasnozielona część z 2 porów
mała cebula czosnkowa pokrojona w pióra
ząbek czosnku posiekany
3 szklanki bulionu
łyżeczka listków tymianku oderwanych od łodyżki
ziarenka okrojone z 1 kolby kukurydzy (lub 1/2 puszki)
250 g wędzonego śledzia
1 szklanka mleka
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
łyżeczka młotkowanego czarnego pieprzu
sól morska
do podania: garść posiekanej natki pietruszki

W rondlu podsmaż por i cebulę czosnkową, aż lekko zmiękną (około 5 minut). Wrzuć czosnek i smaż kolejną minutę. Dodaj tymianek, kukurydzę, zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

Ze śledzi zdejmij skórę, oddziel od ości i podziel na kawałki wielkości kęsa. Włóż je do małego rondelka, zalej mlekiem, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i gotuj 2-3 minuty, aż ryba nieco zmięknie, ale nie rozpadnie się. Po tym czasie z mleka wyłóż liście laurowe i ziele angielskie.

Mleko razem z śledziem przelej do zupy porowej zdjętej z ognia i wymieszaj całość delikatnie. Dopraw solą i pieprzem. Podaj posypaną natką pietruszki.

3. Sałatka z kurczakiem i z winogronami

Chcę się podzielić przepisem na bardzo zdrową i smaczną sałatkę. Robi się ją bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza :)

Składniki:

- kiść winogrona czerwonego
- kiść winogrona białego
- mieszanka sałat
- drobno pokrojona pierś z pieczonego kurczaka
- 1/4 szklanki soku 100% Hortex Złote jabłka
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy
- grzanki
- sól, pieprz, cukier

Dokładnie myjemy liście sałaty, osuszmy je i rozkładamy na dużym talerzu. Posypujemy przekrojonymi na pół winogronami, drobno pokrojoną piersią z pieczonego kurczaka i na wierz grzankami. Przygotowujemy sos. Mieszamy sok jabłkowy z octem jabłkowym, dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy i wlewamy 3 łyżki oliwy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie Try My Delish Dish i zapraszam ponownie :-)